5.3.10

7ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών: 'Παράθυρα στον Πλανήτη'

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
 
Πρόκειται για το μοναδικό φεστιβάλ οικολογικών ταινιών που διοργανώνεται εξ’ ολοκλήρου από μια περιβαλλοντική οργάνωση και δίνει μια μοναδική ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται καυτά και όσο ποτέ επίκαιρα θέματα περιβάλλοντος που αφορούν τόσο τη χώρα μας όσο και τον πλανήτη.
Οι προβολές των ταινιών, που φέτος θα πραγματοποιηθούν τις Τετάρτες 3, 10 και 17 Μαρτίου από τις 18:30-23:30 (ισόγειο του κτηρίου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣστην οδό Τριπόδων 28 στην Πλάκα), περιλαμβάνουν παραγωγές από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Σουηδία, τη Γαλλία, και την Ουγγαρία.

Πρόγραμμα (για Τετάρτη 10 και 17 Μαρτίου)

Τετάρτη 10 Μαρτίου

18:30
Ένα Δέντρο μια Φορά, 2009, Δημήτρης Ράππας, Ελλάδα, 30’
Μια ταινία ευαίσθητη, με έντονο περιβαλλοντικό μήνυμα καθώς ένα μοναχικό παιδί και ένα παραμελημένο δέντρο εντελώς ξαφνικά μέσα στο κρύο των Χριστουγέννων αποκτούν μια ιδιαίτερη, τρυφερή σχέση.

19.00
Στραβά Ξύλα, 2009, Jay Kroon, 27’
Ένας Ροδίτης παραδοσιακός ναυπηγός ξύλινων σκαφών μιλά για την τέχνη του και για το πανάρχαιο επάγγελμα του που εξαφανίζεται.

19.40
Η Χρυσή Παραλία (Τhe Golden Beach), 2008, Hasse Wester, 58’
Σε αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή μιας αγροτικής κοινότητας σε μια παραλία της Νότιας Ινδίας, τα τελευταία 20 χρόνια και τη σταδιακή μετάβασή της από την αγροτική κοινωνική οργάνωση στην τουριστική με όλες τις αλλαγές και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται.


21:45
Εxpress Σκοπελίτης – Η Μάνα των Νησιών, 2008, Ελλάδα, Μανόλης Καζαμίας, 53’
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη μοναδική σχέση ανάμεσα στην οικογένεια Σκοπελίτη και τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής. Η ανάπτυξη και η επιβίωση των κατοίκων εκεί οφείλουν τα μέγιστα στο «Express Σκοπελίτης», το «Καραβάκι» τους όπως λένε, με περίσσια αγάπη και το χαρακτηρίζουν «Μάνα των Νησιών».

22:45
Πωλείται Ζωή, 2010, Ελλάδα, Γιώργος Αυγερόπουλος, 60’
Ντοκιμαντέρ που εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο.

trailer:  http://exandas.ert.gr/el/kentriko-eksantas/featured-documentaries/poleitai-zoi

Τετάρτη 17 Μαρτίου

18:30
Τapped, 2009, Η.Π.Α., Stephanie Soechtig, 52’’
«Το νερό είναι ένα βασικό ανθρώπινο αγαθό, ή ένα εμπόρευμα που αγοράζεται και πωλείται όπως κάθε άλλο εμπόρευμα;». Μια ματιά στον αθέατο και χωρίς κανονισμούς κόσμο της βιομηχανίας των εμφιαλωμένων νερών που ιδιωτικοποιεί και πουλάει ένα αγαθό που δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόρευμα.


20.00
Ελπίδα σ’ένα κλίμα που αλλάζει (Hope in a Changing Climate), 2009, Η.Π.Α., John Dennis Liu, 30’
Γυρισμένο σε εξαιρετικές περιοχές στη Κίνα, την Αιθιοπία και τη Ρουάντα, το ντοκιμαντέρ αυτό δίνει μια νότα αισιοδοξίας. Είναι πιθανό να αλλάξουμε τον κόσμο, μπορούν να αποκατασταθούν τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα και να βελτιωθούν οι ζωές των ανθρώπων που ζουν μέσα σε αυτά.


Θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα και συντάκτη του Economist, Bruce Clark.

21.00
Η εποχή των ηλιθίων (Age of Stupid), 2008, Η.Π.Α., Franny Armstrong, 85’
Ο βραβευμένος με Οσκαρ Pete Postlethwaite υποδύεται έναν άνθρωπο που ζει μόνος στο κατεστραμμένο κόσμο του μέλλοντος, το 2055. Κοιτάζοντας παλιές λήψεις από το 2008 αναρωτιέται «γιατί δεν σταματήσαμε την αλλαγή του κλίματος όταν είχαμε την ευκαιρία;».


22.30
Home, 2009, Yann Arthus-Bertrand, Η.Π.Α., 93’
Μια μοναδική συλλογή εναέριων λήψεων από τοποθεσίες 50 διαφορετικών χωρών. Μια απεικόνιση για το πώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα της γης είναι όλα συνδεδεμένα. Μια έκκληση προς την ανθρωπότητα να λάβει επείγοντα μέτρα άμβλυνσης του φαινομένου της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.


http://www.ellet.gr/


0 Comments


Leave a Comment