13.4.09

Λευτεριά στα προς σφαγή αμνοερίφια

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
Τις Άγιες μέρες του Πάσχα, υπολογίζεται πως 10 εκατομμύρια χριστιανοί ορθόδοξοι θα σουβλίσουν ή θα ψήσουν στο φούρνο 2,5 εκατομμύρια αρνάκια. Η χώρα μας παράγει περίπου το 85% της ζήτησης σε αμνοερίφια, που αντιστοιχεί σε 12 εκατομμύρια αρνάκια και κατσικάκια. το υπόλοιπο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές προιόντων κτηνοτροφίας από Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Έχει παρατηρηθεί αισχροκέρδεια σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών εξαιτίας του βαπτιζόμενων ελληνικών κρεάτων, τα οποία εισάγονται παράνομα στης χώρα μας και πωλούνται ως ελληνικά. Η μέση τιμή των παράνομα βαπτιζόμενων ελληνικών κρεάτων είναι για τον κτηνοτρόφο γύρω στα 3 ευρώ, ενώ ο Έλληνας κτηνοτρόφος εισπράττει περίπου 7 ευρώ/κιλό. Η τελική τιμή για τον καταναλωτή είναι τελικώς η ίδια για τα παράνομα και τα ελληνικά.
Η εισαγωγή των παράνομων αμνοεριφίων κρύβει και άλλους κινδύνους πιθανών ελλιπών ελέγχων. Για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, με στόχο τον έλεγχο της αγοράς εισάγει το παρακάτω πλαίσιο
  • Η σφαγή των ζώων να γίνεται μόνο κατόπιν της ταυτοποίησης των ζώων και αφού φέρουν τις ενδεδειγμένες άδειες μεταφοράς και ενώτια.
  • Ο προ σφαγής έλεγχος είναι ουσιαστικά κλινικός έλεγχος και αφορά στην υγιεινή του σφαγίου.
  • Η λειτουργία των σφαγείων θα αρχίζει μόνο αφού οι εγκαταστάσεις επιθεωρηθούν για τις συνθήκες Υγιεινής και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ορθές πρακτικές σφαγής.
  • Τα ζώα θα σφάζονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησης
  • Η ρυπαρότητα των παραγόμενων σφαγίων θα είναι λόγος κατάσχεσης.
  • Η διάνοιξη του διαφράγματος των αμνών και η επιθεώρηση της θωρακικής κοιλότητας είναι υποχρεωτική.
  • Η σαφήνεια των σημάνσεων καταλληλότητας και ιχνηλασιμότητας θα είναι σαφής.
  • Το προβλεπόμενο χρώμα των σφραγίδων θα είναι χρώματος λαμπρό κυανό για σφάγια της Ε.Ε. και καστανό για σφάγια τρίτων χωρών.
  • Τα επικίνδυνα υλικά θα συλλέγονται προσεκτικά στις γραμμές παραγωγής, σε ειδικούς κάδους.
  • Τα οχήματα μεταφοράς των κρεάτων θα έχουν τον απαιτούμενο βαθμό καθαριότητας και την προβλεπόμενη Κτηνιατρική Άδεια οχήματος σε ισχύ, και σε καμιά περίπτωση τα σφάγια δεν τοποθετούνται στο δάπεδο του οχήματος.
  • Τα εμπορικά έγραφα που συνοδεύουν τα κρέατα θα έχουν υπογραφεί από τον κτηνίατρο και θα αναγράφουν καθαρά την προέλευση των σφαγίων.
  • Στα καταστήματα τα σφάγια είναι μέσα στα ψυγεία ή τις προθήκες προφύλαξης.
  • Τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες, που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα.
  • Η πώληση κατεψυγμένων σπλάχνων για νωπά είναι παράβαση και βαραίνει το κατάστημα πώλησης.
για περαιτέρω λεπτομέρειες στο http://www.karditsanews.gr και http://www.karditsa.gr/

Εγώ πάντως πήρα ένα αρνίσιο μπουτάκι από το Ζαρνάβαλο, αλλά ακόμα δε ξέρω πως να το μαγειρέψω.

3 Comments


  1. Ελένα Μπαμπούσκα says:

    Όχι, στο φούρνο λέμε να το βάλουμε. Εσύ που θα ψήσεις?

    15 Απριλίου 2009 στις 6:18 π.μ.

  2. Σούλα Φρίκη says:

    Γατόσκυλα στην Καράμπελη.

    20 Απριλίου 2009 στις 1:59 μ.μ.

Leave a Comment