19.2.10

Pump my ride - αντλίες θερμότητας και ΑΠΕ -

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
Ο στόχος της Ευρωπαΐκής Ένωσης για το 2020 είναι το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η γεωθερμία είναι μια ήπια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να καλύψει ανάγκες θέρμανσης.

Τον Δεκέμβριο του 2008 το Ευρωπαΐκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε μια διευρυμένη απόψη για τις ανανεώσιμες ενέργειες και πρόσθεσε και τις αντλίες θερμότητας με αέρα και νερό (air and water heat pumps) μαζί με τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας (ground source heat pumps), οι οποίες όμως λειτουργούν με συμβατική ενέργεια, συνήθως ηλεκτρική.

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαΐκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές:

16. Οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν γεωθερμικούς πόρους του εδάφους ή των υδάτων και οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν τη θερμότητα περιβάλλοντος του ατμοσφαιρικού αέρα για να μεταφέρουν τη θερμική ενέργεια στο απαιτούμενο επίπεδο θερμοκρασίας, χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν. Οι αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν τη θερμότητα περιβάλλοντος του ατμοσφαιρικού αέρα απαιτούν συχνά τη χρήση σημαντικών ποσοτήτων συμβατικής ενέργειας. Συνεπώς, για την εκτίμηση της συμμόρφωσης με τους στόχους που θεσπίζει η παρούσα οδηγία, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η χρήσιμη θερμική ενέργεια από αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιούν τη θερμότητα περιβάλλοντος του ατμοσφαιρικού αέρα και πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του συντελεστή απόδοσης που θεσπίστηκαν στην απόφαση 2007/742/ΕΚ[10] της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1980/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, περί αναθεωρημένου κοινοτικού συστήματος απονομής οικολογικού σήματος[11].

Η κατηγορία προϊόντων "ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας" περιλαμβάνει τις αντλίες θερμότητας οι οποίες είναι ικανές να συλλέγουν ενέργεια από τον ατμοσφαιρικό αέρα, το έδαφος ή το νερό και να την αξιοποιούν για τη θέρμανση χώρων, ή για ψύξη χώρων με την αντίστροφη διαδικασία. "Αντλία θερμότητας" είναι η διάταξη ή το σύνολο διατάξεων που παραδίδει ο κατασκευαστής ή ο εισαγωγέας στον διανομέα, τον έμπορο λιανικής πώλησης ή στον εγκαταστάτη. Στην παράδοση ενδέχεται να περιλαμβάνεται ή όχι η παράδοση των αντλιών κυκλοφορίας στην πλευρά της πηγής ή της καταβόθρας, για τον υπολογισμό όμως των τιμών του συντελεστή απόδοσης (COP) λαμβάνεται πάντοτε υπόψη η κατανάλωση ενέργειας των αντλιών κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη μέθοδο του ευρωπαϊκού προτύπου EN14511:2004 (σε περίπτωση που ο κατασκευαστής δεν είναι σε θέση να παράσχει δεδομένα, χρησιμοποιείται προκαθορισμένη τιμή). Για τις αντλίες θερμότητας με απορρόφηση χρησιμοποιείται η μέθοδος που προβλέπεται στο πρότυπο EN12309-2:2000.

2 Comments


  1. kalo paidi alla... says:

    Δε μ αρεσει και πολύ αυτό...Άλλο ένα βήμα προς την υποκρισία.Σε λίγο θα μας πουν ότι εντάξει δεν πειράζει και τόσο η εκπομπή CO2, ότι μόνο το μεθάνιο να μειωθει θα είμαστε κομπλέ, οπότε οι επιστήμονες θα στραφούν προς τον αφανισμό των φαγητών που προκαλούν κλανιες.

    24 Φεβρουαρίου 2010 στις 5:38 π.μ.

  2. Ελένα Μπαμπούσκα says:

    Πλάκα πλάκα, η Ελλάδα φαίνεται ότι δεσμέυεται συγκεκριμένα για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου (άζωτο, θέιο) και δε γίνεται λόγος για συγκεκριμένη μείωση του CO2.

    25 Φεβρουαρίου 2010 στις 12:21 π.μ.

Leave a Comment