27.4.09

Τι να κάνεις σε περίπτωση ...

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit

Τι κάνει κανείς όταν παίρνει λάθος δρόμο και το συνειδητοποιεί στο αδιέξοδο?
Τι κάνει κανείς όταν φτιάχνει φούσκες που σκάνε και βάζει και την αρχοντιά του μέσα?
Τι κάνει κανείς όταν χάνει τον εαυτό του? Τι κάνει κανείς όταν απογοητεύεται από τον ίδιο του τον εαυτό?
Αν δε του φτάνει η άνοιξη, η φύση και τα πουλάκια της, αν στέρεψαν οι αντοχές στο αλκοόλ, αν το νερό δε μπαίνει στο αυλάκι..
Καλό είναι τότε και χρήσιμο να έχει κάποιον νίντζα ή χίροου να έρθει να τον βγάλει, χωρίς ειδικά εφέ και κασκαντέρ, από τη μιζέρια του.

Αλίμονο σε αυτούς που δε γνώρισαν!
Αλίμονο σε αυτούς που δεν έχουν!
22.4.09

Προκαθορισμός, προσδιορισμός και ελεύθερη βούληση

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
20.4.09

Με είχε προειδοποιήσει.

Posted in , by Σούλα Φρίκη | Edit
Άνοιξα να φύγ΄η αρνίλα.
Βγήκα στον κήπο.
Η κότα με αγριοκοίταξε.
Είχε δίκιο. Δεν έπρεπε να του μιλήσω έτσι.

Το στάχυ

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit

Το στάχυ από μικρό, είχε μάθει να λιάζεται κάτω από τον ήλιο και να απολαμβάνει το ανακάτεμα του θερμού αέρα. Συνήθιζε να ξαπλώνει την πλάτη του στο φιλόξενο χώμα και να αφήνει (κάνοντας το κοιμισμένο) τα κάθε λογής έντομα να παίζουν μαζί του. οι μέρες του δεν μετριόνταν, και η εποχή δεν άλλαζε ποτέ. Όλα ήταν όμορφα.

Ένα πρωινό όμως, ταράχτηκε από τις φωνές αγοριών και κοριτσιών, που χαριεντίζονταν με τη φύση. Ποτέ δεν περνούσε κανείς από εκεί. Ξεφωνήματα και λαχανιάσματα το πλησίασαν. Ξάφνου, ο ήλιος σκεπάστηκε από μια τεράστια ροζ παλάμη. Η παλάμη έπιασε δειλά το τρομαγμένο στάχυ και το σήκωσε ψηλά.

Το στάχυ τα έχασε, πρώτη φορά βρισκόταν τόσο ψηλά, πάνω από το λιβάδι. Ποσό μεγάλο και ήρεμο του φάνηκε. Ο άνεμος ήταν πιο δυνατός και το στάχυ ζαλίστηκε και μέθυσε από τις τόσο διαφορετικές εικόνες. Έπειτα η παλάμη οδήγησε το στάχυ και το έμπηξε στα σουφρωμένα ροζ χείλη ενός αγοριού. Το στάχυ αντιστάθηκε, αλλά όχι για πολύ, τώρα που μετακινούνταν μπορούσε να δει περισσότερα πράγματα. Ήταν τόσο χαρούμενο που αναπηδούσε σαν τρελαμένο. Το αγόρι συνέχισε αν περπατάει, ώσπου συνάντησαν ένα μπλε κουτί με πολλές παλάμες να ξεχύνονται από τα ανοίγματα και να φωνάζουν περίεργα νοήματα. Το αγόρι μπαίνει στο μεγάλο κουτί, εξακολουθώντας να κρατά το στάχυ με τα χείλη του. Το στάχυ σταμάτησε να χοροπηδάει περιμένοντας τι θα συμβεί. Ένας εκκωφαντικός θόρυβος το έκανε να ζαρώσει. Ο θόρυβος δε σταματούσε και το κουτί έτρεχε πάνω από ένα γκρι στέρεο ουρανό. Το στάχυ έβλεπε το λιβάδι να χάνεται και άρχισε να διαμαρτύρεται γιατί ένιωθε πως το έπαιρναν από την ζωή του. Ήθελε να αφεθεί ελεύθερο και προσπάθησε να εκκρίνει την πιο πικρή φωνή του. Το αγόρι το ένιωσε αυτό αμέσως και με αηδία πέταξε το στάχυ έξω από το τρεχούμενο κουτί.

Το στάχυ στροβιλίστηκε στον αέρα και τελικά προσγειώθηκε πάνω στην άσφαλτο. Η πτώση είχε σαν αποτέλεσμα να τσακιστεί η εύθραυστη πλάτη του. Έπειτα από ώρα, όταν συνήλθε, συνειδητοποίησε πως δεν υπάρχει ήλιος. Όλα είναι σκοτεινά και κρύα. Απόγνωση. Έτσι είναι λοιπόν ο θάνατος? Μόνο του, στο σκοτάδι, στο κρύο, πάνω στην αφιλόξενη άσφαλτο και τα αυτοκίνητα να τρέχουν πλάι του και καμιά φορά και από πάνω του. Αργοπεθαίνει, αφομοιώνεται από την άσφαλτο, χάνεται. Το μόνο που προσμένει είναι να αποκοιμηθεί για να ονειρευτεί το χώμα, τον ήλιο, το λιβάδι.

Τρία πουλάκια κάθονταν..

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
Η δύναμη της συνήθειας τσακίζει
Αντε μετά να κόψεις το κάπνισμα
Και εγώ, δε γίνεται να μην εξαρτώμαι, δεν είναι ντροπή αυτό
Απλώνω τα χέρια, τα ξερόκλαδα να μπλεχτούν με άλλα κλαδιά
Δε ντρέπομαι
15.4.09

διαστάυρωση πληροφοριών, copyright, referencing και άλλες τέτοιες ανοησίες...

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
Και η παραπληροφόρηση και το κλέψιμο πάει σύννεφο.
Ο λόγος είναι άλογος..
Και η μαλακία υποχρέωση μας.

www.notstupid?org

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit


Και να πεις ότι δεν υπήρχαν σημάδια...
Και εμείς τι κάναμε?
13.4.09

Λευτεριά στα προς σφαγή αμνοερίφια

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit
Τις Άγιες μέρες του Πάσχα, υπολογίζεται πως 10 εκατομμύρια χριστιανοί ορθόδοξοι θα σουβλίσουν ή θα ψήσουν στο φούρνο 2,5 εκατομμύρια αρνάκια. Η χώρα μας παράγει περίπου το 85% της ζήτησης σε αμνοερίφια, που αντιστοιχεί σε 12 εκατομμύρια αρνάκια και κατσικάκια. το υπόλοιπο ποσοστό της ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές προιόντων κτηνοτροφίας από Σκόπια, Βουλγαρία και Ρουμανία.
Έχει παρατηρηθεί αισχροκέρδεια σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών εξαιτίας του βαπτιζόμενων ελληνικών κρεάτων, τα οποία εισάγονται παράνομα στης χώρα μας και πωλούνται ως ελληνικά. Η μέση τιμή των παράνομα βαπτιζόμενων ελληνικών κρεάτων είναι για τον κτηνοτρόφο γύρω στα 3 ευρώ, ενώ ο Έλληνας κτηνοτρόφος εισπράττει περίπου 7 ευρώ/κιλό. Η τελική τιμή για τον καταναλωτή είναι τελικώς η ίδια για τα παράνομα και τα ελληνικά.
Η εισαγωγή των παράνομων αμνοεριφίων κρύβει και άλλους κινδύνους πιθανών ελλιπών ελέγχων. Για το λόγο αυτό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, με στόχο τον έλεγχο της αγοράς εισάγει το παρακάτω πλαίσιο
  • Η σφαγή των ζώων να γίνεται μόνο κατόπιν της ταυτοποίησης των ζώων και αφού φέρουν τις ενδεδειγμένες άδειες μεταφοράς και ενώτια.
  • Ο προ σφαγής έλεγχος είναι ουσιαστικά κλινικός έλεγχος και αφορά στην υγιεινή του σφαγίου.
  • Η λειτουργία των σφαγείων θα αρχίζει μόνο αφού οι εγκαταστάσεις επιθεωρηθούν για τις συνθήκες Υγιεινής και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ορθές πρακτικές σφαγής.
  • Τα ζώα θα σφάζονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησης
  • Η ρυπαρότητα των παραγόμενων σφαγίων θα είναι λόγος κατάσχεσης.
  • Η διάνοιξη του διαφράγματος των αμνών και η επιθεώρηση της θωρακικής κοιλότητας είναι υποχρεωτική.
  • Η σαφήνεια των σημάνσεων καταλληλότητας και ιχνηλασιμότητας θα είναι σαφής.
  • Το προβλεπόμενο χρώμα των σφραγίδων θα είναι χρώματος λαμπρό κυανό για σφάγια της Ε.Ε. και καστανό για σφάγια τρίτων χωρών.
  • Τα επικίνδυνα υλικά θα συλλέγονται προσεκτικά στις γραμμές παραγωγής, σε ειδικούς κάδους.
  • Τα οχήματα μεταφοράς των κρεάτων θα έχουν τον απαιτούμενο βαθμό καθαριότητας και την προβλεπόμενη Κτηνιατρική Άδεια οχήματος σε ισχύ, και σε καμιά περίπτωση τα σφάγια δεν τοποθετούνται στο δάπεδο του οχήματος.
  • Τα εμπορικά έγραφα που συνοδεύουν τα κρέατα θα έχουν υπογραφεί από τον κτηνίατρο και θα αναγράφουν καθαρά την προέλευση των σφαγίων.
  • Στα καταστήματα τα σφάγια είναι μέσα στα ψυγεία ή τις προθήκες προφύλαξης.
  • Τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες, που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα.
  • Η πώληση κατεψυγμένων σπλάχνων για νωπά είναι παράβαση και βαραίνει το κατάστημα πώλησης.
για περαιτέρω λεπτομέρειες στο http://www.karditsanews.gr και http://www.karditsa.gr/

Εγώ πάντως πήρα ένα αρνίσιο μπουτάκι από το Ζαρνάβαλο, αλλά ακόμα δε ξέρω πως να το μαγειρέψω.