13.10.09

Διαπροσωπικά: save game?

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit


Τόσοι πολλοί γνωστοί και άγνωστοι, διάσημοι και άσημοι, σχετικοί και άσχετοι έχουν συσχετίσει τη ζωή με το παιχνίδι με διάφορες ατάκες και τσιτάτα.
Εμένα, καθόλου δε μου αρέσουν αυτά, όχι τίποτα άλλο, απλά μου δημιουργούν ένα άγχος, λες και τόσο καιρό απλά καθόμουν πάγκο με τραυματισμένο γόνατο.

Δεχόμενη, παρόλα αυτά, αυτήν την παιχνιδιάρικη και αμπελοφιλοσοφίστικη διάθεση και αντίληψη, θέλω να πω πως τα παιγνία χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτά που έχουν μηδενικό άθροισμα και σε αυτά που έχουν αρνητικό ή θετικό άθροισμα.

Και εξηγούμαι: το σκάκι για παράδειγμα, είναι ένα παιχνίδι με μηδενικό άθροισμα, ο ένας παίχτης χάνει και ο άλλος κερδίζει. Τα παιχνίδια μη μηδενικού αθροίσματος είναι αυτά που η απώλεια του ενός παίκτη δε σημαίνει και νίκη του άλλου.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως όσον αφορά τις σχέσεις. Αλίμονο σε αυτούς που θεωρούν τη ζωή και δη τις διαπροσωπικές σχέσεις παιχνίδια μηδενικού αθροίσματος. Τέτοιοι βλέπουν τον απέναντί τους σαν αντίπαλο και όχι σα συμπαίκτη και υιοθετούν συμπεριφορές επίθεσης ή άμυνας και όχι επικοινωνίας.

5 Comments


  1. Flonsavardu says:

    τι ωραία ανάρτηση! πολύ μου άρεσε ο παραλληλισμός με τα παιχνίδια. γιατί έτσι αντιμετωπίζουν όλοι τις σχέσεις, σαν παιχνίδια. και εγώ δεν συμφωνώ μαζί με εσένα.

    δυστυχώς παρόλ' αυτά είναι αλήθεια. και όλοι θεωρούν πως οι σχέσεις είναι παιχνίδια με μηδενικό άθροισμα. γιατί οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι και μονοδιάστατοι. του κάθε προφανή χαμένου όμως- π.χ. αυτόν που τον παράτησε η γκόμενα του για ένα κούκλο και αυτό είναι ένα φαινομενικά καημένος- είναι στο χέρι του αν θα δεχτεί έτσι τη μοίρα του ή αν θα αποδείξει πως καθόλου χαμένος δεν είναι.

    αλλά εν τέλει και αυτό ένα παιχνίδι δεν είναι;

    13 Οκτωβρίου 2009 στις 5:30 π.μ.

  2. korinoskilo says:

    τα παιχνιδακια στις σχεσεις ειναι για τα παιδακια ... οσων αφορα τα αισθηματα .. τα αλλα παιχνιδακια επιτρεποντε:ρ


    την καλησπερα μου

    13 Οκτωβρίου 2009 στις 10:30 π.μ.

  3. kalo paidi alla... says:

    Δίκιο έχεις...πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις...το θέμα δεν είναι τι κέρδισες ή τι έχασες αλλά τι κατάλαβες πως κέρδισες ή έχασες

    15 Οκτωβρίου 2009 στις 4:31 π.μ.

  4. Κώτσος Βλαχοκώτσος says:

    Είπα να περάσω να πω ένα γειά.Είχα δουλειές.Θα τα ξαναπούμε.

    17 Οκτωβρίου 2009 στις 4:03 μ.μ.

  5. Ανώνυμος

    Δηλαδή όταν εγώ κλείνω το τάβλι (πριν χάσω δηλαδή και επίσημα) και του/της το πετάω, στην ουσία κερδίζω ή χάνω τελικά; (Είναι συνάρτηση το πόσο ξώφαλτσα ή μη θα τον/την πάρει, ε;)

    19 Οκτωβρίου 2009 στις 8:39 π.μ.

Leave a Comment