13.8.09

Ψυγείο χωρίς ρεύμα - zeer pot

Posted in by Ελένα Μπαμπούσκα | Edit

Από το Νταρφούρ του Σουδάν η αγρότισσα Hawa Osman έχανε τη μισή σχεδόν σοδειά της λόγω της έλλειψης ψυγείων και της ανεπάρκειας αποθηκευτικών χώρων. Έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί το zeer pot, μια πανάρχαια τεχνική, η φιλοσοφία της οποίας χρησιμοποιείται και στα σημερινά ψυγεία.

Η τεχνική είναι πολύ απλή. Σε ένα πήλινο δοχείο τοποθετείται ένα μικρότερο Το κενό ανάμεσά τους το γεμίζει άμμος (που χρησιμεύει σα μονωτικό υλικό). Μέσα στο μικρότερο πήλινο δοχείο τοποθετούνται τα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, κρέας). Το δοχείο με τα τρόφιμα σκεπάζεται με ένα νωπό πανί. Η άμμος πρέπει να διατηρείται υγρή προσθέτοντας μια ή δύο φορές τη μέρα - ανάλογα με το κλίμα - νερό. Το νερό ανάμεσα στα δύο δοχεία σιγά σιγά εξατμίζεται τραβώντας θερμότητα από το εσωτερικό δοχείο, κρατώντας έτσι το περιεχόμενό του κρύο.

tips:
- προσοχή στις πήλινες στάμνες να μην περιέχουν μόλυμβο στην εξωτερική τους επίστρωση.
- το πανάκι που θα σκεπάζει τα τρόφιμα πρέπει να διατηρείται νωπό και καθαρό.
- μη περιμένετε, ειδικά το καλοκαίρι, τις ίδιες επιδόσεις με αυτές ενός ψυγείου.
- λειτουργεί καλύτερα σε ξηρά κλίματα όπου διατηρεί τις ντομάτες για 20 μέρες αντί για δύο και το κρέας για δύο βδομάδες αντί για μερικές ώρες.

5 Comments


  1. ADE GIA says:

    Μηπως εισαι στην Αγγλια?

    16 Αυγούστου 2009 στις 6:51 π.μ.

  2. Ελένα Μπαμπούσκα says:

    Τι σχέση έχει αυτό με το ψυγείο? Που το ξέρεις? Εχω 4 μέρες που ήρθα και θα κάτσω ένα μηνάκι, έτσι για να περάσω από το αγγλοσαξωνικό καλοκαίρι τύπου φθινόπωρο στο ελληνικό φθινόπωρο τύπου καλοκαίρι ανάποδα.

    16 Αυγούστου 2009 στις 10:54 π.μ.

  3. ADE GIA says:

    Leicester ,καθολου ασχημη επαρχια,ομορφη,αργη ζωη,διαλεκτος ακαταλυπτη,καλα να περασεις και το καλοκαιρι αργει να τελειωσει εδω κοντα στον Τροπικο του Καρκινου,θα το προλαβεις,θα χρειαστεις και το ψυγειο.

    16 Αυγούστου 2009 στις 5:39 μ.μ.

  4. Ανώνυμος

    Το ψυγείο είναι εφεύρεση-σημαία του καταναλωτισμού (και του καπιταλισμού).

    Μάζευε κοιλαρά άνθρωπε της δύσης τρόφιμα, να τα έχεις σαν stock σε περίπτωση που τα χρειαστείς μέσα στην εβδομάδα. Και μαζεύονται εκεί μέσα χίλια δυο άχρηστα junk food.

    Και άντε τώρα να εξηγήσεις στα παιδάκια της Αφρικής τι στο καλό είναι το ψυγείο.

    21 Αυγούστου 2009 στις 8:29 π.μ.

Leave a Comment